Kraj

Sosnowiec: Skandal z księżmi - Kuria wydaje nowe oświadczenie!

2024-10-02

W poniedziałek na polecenie Prokuratury Okręgowej w Sosnowcu zatrzymano trzech mężczyzn w wieku 59, 63 i 67 lat, w tym dwóch czynnych duchownych z diecezji sosnowieckiej. Zatrzymany był też były ksiądz, którego zarzuty dotyczą jeszcze czasów jego posługi. Cała sytuacja budzi ogromne kontrowersje i obawy w społeczeństwie.

Prokuratura ujawniła, że dwaj zatrzymani duchowni usłyszeli łącznie aż 11 zarzutów związanych z przestępstwami seksualnymi na szkodę dzieci, z czego jeden z nich został aresztowany. Były już ksiądz jest podejrzewany o oszustwa. W związku z tym diakonia diecezji sosnowieckiej wydała oświadczenie, wyrażając swoje stanowisko w tej sprawie.

Co ciekawe, jeden z duchownych już rok temu – 26 września 2023 roku – otrzymał zakaz wykonywania jakiejkolwiek publicznej posługi duszpasterskiej oraz kontaktowania się z dziećmi i młodzieżą. O tych krokach zdecydował ówczesny biskup sosnowiecki, co pokazuje powagę zgłoszeń, które wpłynęły na ręce duchownego. Jak widać problem ten nie jest nowy, a kuria była już wcześniej świadoma poważnych zarzutów.

Kolejny z zatrzymanych duchownych również został objęty środkami zapobiegawczymi, co dodatkowo podkreśla, jak bardzo te sprawy są traktowane przez diecezję. Zarówno on, jak i pierwszy duchowny, zostali zawieszeni w pełnieniu obowiązków i zostali pozbawieni możliwości sprawowania sakramentów.

Nie można zapomnieć o byłym księdzu, który od 2019 roku już nie pełni swojej posługi. Jak poinformował ksiądz Przemysław Lech, kuria od 2016 roku nie zna miejsca jego pobytu, co rodzi pytania o sposób, w jaki kościół zajmuje się takimi kwestiami.

Sytuacja w diecezji sosnowieckiej staje się coraz bardziej napięta. W ostatnim czasie głośno było o skandalu, który wybuchł w Dąbrowie Górniczej, gdzie duszpasterz nie chciał wpuścić ratowników do swojego mieszkania, gdy jedna z osób zasłabła. Jeszcze bardziej niepokojąca była informacja o tragicznej śmierci innego mężczyzny na plebanii w Sosnowcu.

Biskup sosnowiecki Artur Wążny ogłosił, że w diecezji trwa audyt, który ma na celu ocenić działanie instytucji duszpasterskich oraz struktur administracyjnych i prawnych. Co więcej, powstaje kolejna komisja, która skoncentruje się na wyjaśnianiu skandali związanych z duchownymi. W obliczu tych wydarzeń, wiele osób zadaje sobie pytanie, jak długo jeszcze kościół będzie unikał odpowiedzialności za swoje błędy?

Kto w końcu poniesie konsekwencje? Śledź nasz portal, aby dowiedzieć się więcej o tej bulwersującej sprawie!